Santalainen Alena

Kaikki blogit puheenaiheesta Somalia

Oikeus on voittanut taas

Abdirahman Ismail Ali, ystävilleen Suldaanka, saapui Suomeen turvapaikanhakijana syyskuussa 2015. Suomeen saavuttuaan hän eli niin kuin muutkin, pelasi jalkapalloa ja suoritti vuoden kestävän valmentavan VALMA kurssin opiskellen samalla suomea ja valmistuttuaan hän haki ammattikouluun rakennuslinjalle, johon hänet hyväksyttiin. Hän suunnitteli hankkivansa pätevyyden voidakseen rakentaa elämänsä Suomeen ja antaakseen lopulta takaisin sille maalle, joka häntä oli auttanut hädän hetkellä.

Anteeksiannosta kestävään rauhaan – mitä Somalia nyt tarvitsee

Olin eilen mukana Suomen somalidiasporan järjestämässä seminaarissa, jonka aiheena oli anteeksianto.

Somalialaiset ovat kokeneet kaikenlaista kurjuutta, mutta enimmäkseen tämä on ollut itseaiheutettua. Sisällissota, merirosvous, uskonnollisten ääriliikkeiden taistelut... meillä on ollut osamme näissä kaikissa.

Ei koko Somalian ongelmien skaala kokonaan tietenkään meidän syytämme ole, mutta valitettavan suuren osan kohdalla saamme katsoa itse peiliin.

Kun elää pelkon kanssa demokraattisessa valtioissa.

Asuessani lapsena Somaliassa about 2-4 kilometrin päässä asuinalueestamme oli metsä, jossa naapuruston lasten kanssa leikimme.

Emme kertoneet tästä vanhemmillemme, mutta kyllähän he siitä tiesivät. Yleensä he varoittivat villieläimistä, kehottaen meitä olemaan varuillamme. Siellä me kuitenkin leikimme, vailla pelkoa mistään.

Jännittävät presidentinvaalit tulossa

Muistatteko, että lähiviikkojen merkittävissä presidentinvaaleissa on suomalainenkin ehdokas? Yle esitteli hänet pari vuotta sitten, kun kampanja lähti käyntiin:

http://yle.fi/uutiset/3-7450575

Voitonmahdollisuuksia Fadumo Dayibilla tuskin on. Huomattava symbolinen merkitys on kuitenkin jo sillä, että aikanaan ensimmäisenä somalipakolaisena suomalaisesta yliopistosta valmistunut nainen on näkyvästi ehdokkaana.

Mistä lähtien maiden turvallisuuden parantuminen on ollut negatiivista?

Ylen uutisten mukaan tänään:

"Maahanmuuttovirasto on päivittänyt maalinjauksensa Somalian osalta. Selvityksen tulos on hyvin samanlainen kuin viime viikolla päivitetyssä Irak-linjauksessa. Nyt myös somalialaisten turvapaikkapäätöksissä painotetaan yksilöllistä tilannetta.

Maahanmuuttoviraston selvityksen mukaan turvallisuustilanne on parantunut edelliseen arvioon verrattuna Etelä- ja Keski-Somaliassa. Kaikkien noilta alueilta tulevien ei voida katsoa olevan henkilökohtaisessa väkivallan vaarassa."

Sipilän marginaali ja vääristelty totuus

Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo vaati tiedotteessaan ”elintasosurffareiden pikaista käännyttämistä”. Korkeintaan viidennes turvapaikanhakijoista kärsii todellista hätää, hän totesi.

”Sotaa pakoon tulevia ei todellakaan ole sopivaa nimittää noin”, ärähti pääministeri Juha Sipilä (kesk.).

Turvapaikan hakijoiden määrä räjähti – Ratkaisuna sopimusten noudattaminen

Helsingin sanomat uutisoi Suomeen tulleiden turvapaikkahakemusten määrän kasvaneen voimakkaasti. Erityisessä kasvussa ovat Somaliasta tulevien ihmisten turvapaikkahakemukset. On käsittämätöntä, että Suomi ottaa vastaan näitä turvapaikkahakemuksia, vaikka meillä ei ole siihen mitään velvollisuutta.

 

On kotiin tulon aika

Somalian naispuolisen ex-ulkoministerin Fowsiyo Yusuf Haji Adan mukaan tilanne maassa on tasaantunut ja jälleenrakentaminen aloitettu. Nyt Somalia kaipaa osaavaa työvoimaa, mm. koneinsinöörejä. Olisi molempien yhteiskuntien etu, että somalit palaisivat jälleenrakentamaan rakasta isänmaataan.

ON RUTUMME SYNKKÄ JA SIKSI JÄÄ

Perussuomalaisten kansanedustaja Tom Packalen ja aktivisti Maryan Abdulkarim yrittivät keskustella rakentavasti rasismista, patriotismista ja epäonnistuneen maahanmuuttopoliitiikan mädistä hedelmistä.

Sananvapauttani rajoittavat fundamentalistikiihkoilijat

Wikipedian mukaan, Sananvapaus tarkoittaa oikeutta ilmaista ja vastaanottaa tietoja ja mielipiteitä kenenkään sitä ennakolta estämättä. Sananvapaus sisältää vapauden pitää mielipiteitä sekä vastaanottaa ja levittää tietoja ja ajatuksia alueellisista rajoista riippumatta ja viranomaisten siihen puuttumatta.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä