Santalainen Alena

Toivo ei elä Itä-Helsingissä

Viimeisten aikojen saatossa on julkisuus täyttynyt mitä surkeammilla tuloksilla Helsingin alueellisista eroista. Sydäntäni riistää se tiedonjyvänen, että helsinkiläiset nuoret pelkäävät enemmän köyhyyttä kuin kuolemaa. Toivo on sammunut Itä-Helsingin kaduilta kuin rikkoutuneiden valomainosten kajo bussipysäkeiltä.

Miksi onkaan niin, että olemme edelleen kuin kaurismäkeläisessä todellisuudessa, jossa matka Sörkan kulmilta Eiraan vie elämän ja parhaimmillaan hengen? Paljon on vettä virrannut Vantaanjoessa, kun puheet tasa-arvosta ovat koskeneet alueita ja lähiöitä. Kun joku vielä välitti.

Tutkimustulosten karu todellisuus alleviivaa sitä, miten kaupunginosa ratkaisee henkisen hyvinvoinnin ja kuinka kuolema korjaa vuosia ennen toisilla alueilla. Korkeiden asumiskulujen myötä mummot voivat Eirassa kävellä rauhassa, mutta pitkäaikaissairaan raskas askel on kaikuva Hertsigassa, Mellunmäessä ja Meri-Rastilassa.

Jos ei olisi nuoria, ei olisi myöskään menetettävää tulevaisuutta. Suomi on ajautumassa tilanteeseen, jossa työttömyydestä, syrjäytymisestä ja koulutuksen puutteesta alkaa tulla perinnöllistä. Ollaan tienristeyksessä, jonka toisella polulla on ryysyköyhälistön tie ja uusi luokkayhteiskunta.

Miksi ketään ei kiinnosta? Kun vasemmisto puhuu köyhyydestä, se tuijottaa tulodesimaalien rakentamaa utopiaa siitä kuinka lisää rahaa käteen pelastaa köyhän, joka on vuosikymmenien aikana turhautunut ja jonka jälkikasvu näkee vain kurjuutta ja köyhyyttä ilman näköalaa. Ilman uutta maailmaa mahdollisuuksineen.

Meidän on kansakuntana ja kaupunkilaisina otettava tästä kiinni. Kysymys on kaikista meistä, läheisistämme ja siitä lähimmäisenrakkaudesta, toivosta ja sisusta, jonka voimalla tämä maa on rakennettu. Siitä uskosta tulevaan ja työstä paremman eteen, jolla tämä kansakunta on noussut kukoistukseensa.

Kun katsoo Helsingissä kaupunginhallituksen ja –valtuuston jäsenten asuinpaikkoja on surullista huomata, kuinka nämä ihmiset tulevat aina vain paremmilta alueilta, kantakaupungista ja saarilta. Itä on yksin, lähes ilman edustajiaan. Sen ääni ei kuulu, huuto häipyy tuuleen.

Paljon puhutaan kaupunginosavaltuustoista ratkaisuna. 

Mitä kaupunginosavaltuustot auttaisivat, jos ne perustuisivat erotteluun? Eivätkö ne juuri lisäisi alueellisia eroja? Miksi me emme Helsingissä miettisi jotain erilaista, vaikka kaupunginosavaalipiirejä? Silloin Idälläkin olisi omansa, ei vaalirahan armosta vaan pienen ihmisen puolustajana. Piikkinä hienoston helmoissa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (44 kommenttia)

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Mistäs kaupunginosasta Alena itse tulee?

Käyttäjän santalainenalena kuva
Alena Santalainen

Tattarisuolta, kävin Jäkömäen yläasteen

Lilli Markkanen

Nyt Alena kirjoittaa jotain sellaista, mistä se ei tiedä tai ei halua tietää!

Itse olen asunut Kontulassa yli 20 vuotta. Ei täällä sen kummallisempia ongelmia kuin keskustassa. Keskustassa liikkuminen varsinkin öiseen aikaan se vasta vaarallista on. Mummot ja vaarit saavat kulkea täällä rauhassa ja kun Myllypuron uusi, hieno sairaala avataan lähikuukausina, muut joutuvat tulemaan hoitoa saamaan "Itä-Helsinkiin".

Mitä tulee itäisen Helsingin edustukseen kaupunginvaltuustossa, en voi kontulalaisena yhtään hävetä:

Rakel Hiltunen on valtuuston varapuheenjohtaja, Eero Heinäluoma ja Pekka Saarnio ovat jäseniä. Nämä tunnen henkilökohtaisesti, ja minulla on sellainen tunne, että Ilkka Taipale asuu tällä suunnalla. Muitakin on varmasti...

Eli tuo puheesi oli pelkkää panettelua itähelsinkiläisiä kohtaan eli et tiedä mistä puhut;=J

Pohjan Akka

Mainitsemasi ihmiset eivät tarvitse enää koulutusta ja (uutta) työpaikkaa.
En paljon luottaisi heidän taipumukseensa ajatella, miten itähelsinkiläinen nuori pärjää.

Lilli Markkanen

Alena väitti, että Itä-Helsingillä ei ole edustusta kaupungin päättävissä elimissä; tämä oli se pointti, jota haluaisin kommentoida.

Itä-Helsingin nuoret eivät ole yhtään sen kummallisempia kuin muissakaan kaupunginosissa. Olen välillä asunut myös Hietalahdessa ja Eirassa, joten kokemusta niistäkin pakoista löytyy ja esim. Kontulasta saa kolme asuntoa samalla hinnalla kuin Eirasta.

Mitä tulee nuoriin, jokainen haluava saa kyllä jatko-opiskelupaikan, jos vain haluaa. Mutta sen eteen pitää tehdä töitä. Itse jouduin menemään kouluun toiselle puolelle Suomea eikä minua yhtään pelottanut. Äiti oli enemmän huolissaan.

En ole nähnyt täällä sellaista menoa, kuin oli nyt Mansessa.

Joten Toivo elää täällä kuitenkin;=))

Käyttäjän santalainenalena kuva
Alena Santalainen

Lähes ilman edustajia.

En minä turvallisuudesta puhu, vaan alueellisesta eriytymisestä. Terveyseroista, työttömyydestä ja nuorison näköaloista. Tilastot tilanteesta puhuvat karua kieltään. Uskon että mainitut Saarnio, Heinäluoma kuin Hiltunenkin yhtyvät huoleeni.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Jakomäki on mainettaan parempi paikka.

Matias Gerlich

"Jakomäki on mainettaan parempi paikka."

Eikä Espoo jokaiselta kulmaltaan läheskään niin vaurasta seutua kuin usein kuullaan väitettävän. Varsin uskottava arvio onkin, että lähivuosikymmeninä Espoossa saattiikin tapahtua tiettyjen alueiden kasvavaa "proletarisoitumista". Hieman sama asia kuin mitä on koettu New Yorkin Queensin alueella. "Idylli" alkaa särkyä.

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

Ja tällaisella pääsee sitten suoraan taas rullaan pyörimään....Great!

EV

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

Itä-Helsinkiin kuuluvat myös Laajasalo, Stöms, Marjaniemi, Jollas, Aurinkolahti, Rastila....jne.

Onneksi siellä on tällaista vastapainoa kirjoittajan juttuun ja asenteisiin. Hänellä on vielä hiukan oppimista jo heti näistä Helsingin kaupunginosista....

EV

Lilli Markkanen

Paljon on tytöllä oppimista, varsinkin kun mainostaa olevansa kepun nuorten puheenjohtaja Hesassa:=D

Pohjan Akka

Eevan ja sinun asenne antavat ymnmärtää, että te olette "parempia" Helsingissä syntyneitä kuin Alena... Jösses!
Hyvä, että tyttö on oikeasti ruvennut opiskelemaan yhteiskunnallista vaikuttamista ja vaikuttamaan jossakin yhteisössä eikä vain keskustelupalstoilla.

Helsingin Sanomat on tainnut tehdä useampiakin juttuja siitä, miten eriarvoista Helsingissä on.
Viimeisimmästä ei ole edes kauan, ja yksi syy on Helsingin kouluissa, joissa on toisenlainen tasa-arvoasenne kuin esimerkiksi naapurissa Vantaalla.

Itähelsinkiläinen Outi Alanko-Kahiluoto (vihreiden toisen kauden kansanedustaja) on kiinnittänyt eriarvoisuusasioihin paljonkin huomiota.

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

Juuri niin Lilli!

terkuin, Eeva

Pekka Heikkinen

Minä kun luulen, että niin kirjoittaja kuin sinäkin olette niitä 'hesalaisia', joita me stadilaiset emme juurikaan tarvitse meidän asioitamme ajamaan. Teidän maaltamuuttaneiden 'hesa' ei ole sama kaupunki kuin meidän stadilaisten oma stadi, ei sinne päinkään.

Muuten, asuuhan Pajusen Jussikin itä-Helsingissä. Tosin hänen paikkansa on about 300 neliöinen suojelukohteeksi nimetty hulppea talo Laajasalossa, tai tarkemmin Kaitalahdessa. Miksi pienellä miehellä on tuollainen kämppä? Tarvitseeko hän sen suuren perheensä takia, vaikka hän voisi viettää aikaansa ehkä mieluisammin omistamassaan linnassa (siis ihan oikeassa linnassa, ei vain linnamaisessa rakennuksessa) Ranskassa?

Käyttäjän santalainenalena kuva
Alena Santalainen

Voidaan Kulosaarestakin puhua, jos halutaan silotella. Onhan se Marjaniemen ja Aurinkolahden kanssa maantieteellisesti steissiltä itään, mutta tiedät varmasti aivan tasan tarkalleen mistä puhun.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Katajanokalla Elokuvasäätiön tiloissa oli syyskuussa Metropoli-tapahtuma. Tapahtuman päätteeksi kuulin kahden, noin kuusikymppisen naisen juttelevan keskenään itäisestä Helsingistä, olikohan Vuosaari vai Kontula. "Alue on muuttunut huonoksi, olen yrittänyt päästä muuttamaan pois, asunnosta ei pääse eroon." Jotenkin näin he keskustelivat.

Metropolitapahtuman paneelissa oli Vapaavuori, Tuomioja, Sinnemäki, vantaalaisia..., heitä ennen puhui Helsingin kaupunginjohtaja. Yllätyin kun puhujien mielestä pääkaupunkiseudun pahin ongelma on "segregaatio", alueiden jakautuminen.

Kuntaremontillakohan tuo (muka) paranee?

Pohjan Akka

Ikäni mä muistan sen, kun anoppini osti pienen kolmion jostakin periferiasta, Kontulasta, uudesta lähiötalosta, 1967.
Ovat mahtaneet niiden asuntojen hinnat moninkertaistua, mutta edessä on paljon remonttiakin. Myyjän ei pidä olla liian ahne, jos remonttia ei ole vielä tehty. Tuleva omistaja joutuu nimittäin maksamaan lähes toisen asunnonhinnan.

Lilli Markkanen

En ole stadilainen. Mutta yli 40 vuotta täällä asuneena, minullakin on ollut silmät, joten tiedän mistä puhun.

Asunto käy aina kaupaksi, kun hinta on kohdallaan. Miksei nuokin rouvat ole aikoinaan asettuneet asumaan Eiraan, ei olisi kaupankäyntiongelmia.

Mitä tulee tuohon Kahiluotoon; tyypillinen politikko. Ei kiinnittämällä asioihin saada mitään aikaan, vaan pitää oikeasti tehdä jotakin.

Minulle sanoi äidinkielen opettaja aikoinaan, että sellainen sanonta pitäisi poistaa suomenkielestä; "kiinnittää huomiota".

Pohjan Akka

Joo, anoppinikin meni uudelleen naimisiin ja muutti 100 kilometriä itään. Eipä ollut elämässä moittimista.

Alenallakin on sitten joku 15 vuotta aikaa tulla yhtä viisaaksi kuin sinä.

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

"Eevan ja sinun asenne antavat ymnmärtää, että te olette "parempia" Helsingissä syntyneitä kuin Alena... Jösses!
Hyvä, että tyttö on oikeasti ruvennut opiskelemaan yhteiskunnallista vaikuttamista ja vaikuttamaan jossakin yhteisössä eikä vain keskustelupalstoilla.

Helsingin Sanomat on tainnut tehdä useampiakin juttuja siitä, miten eriarvoista Helsingissä on.
Viimeisimmästä ei ole edes kauan, ja yksi syy on Helsingin kouluissa, joissa on toisenlainen tasa-arvoasenne kuin esimerkiksi naapurissa Vantaalla.

Itähelsinkiläinen Outi Alanko-Kahiluoto (vihreiden toisen kauden kansanedustaja) on kiinnittänyt eriarvoisuusasioihin paljonkin huomiota."

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Pohjan Akalle:

Kyllä tässä ollaan kuule koettu pahamaineiset Maunulan ja Jakomäen jutut...Jälkimmäisessä oli vanhemmillani kauppa jo kauan sitten...Olin usein siellä kassalla auttamassa ja mieheni lihatiskillä...

Ei siinä mitään, hyvin siellä kaikki noin "yleisesti ottaen" meni. Mitä nyt joskus vaikka viuhahti liikkeessä jne...:)

Maunula asuinpaikkana oli lapselle ja nuorelle tosi ihana paikka asua. Sitten, kun olin "nuori," muutimme Sipooseen siihen viereen, jossa tämä Harkimon asutusalue on.

Kirjoittaja on siis joutunut opiskelemaan teoriassa kaiken sen, jonka me saimme/jouduimme kokemaan ihan livenä.

Maunula on myös kautta aikojen ollut se pahamaineinen "Månsas City" kuten Claude Kopteri aina sanoi lentäessään paikan yli.....

En mä tänne mitään ihan idioottijuttuja kirjoittele! Lukijallakin on syytä olla aika skarpit tuntosarvet päässään.....

EV

Pohjan Akka

"Kirjoittaja on siis joutunut opiskelemaan teoriassa kaiken sen, jonka me saimme/jouduimme kokemaan ihan livenä".

Miten niin teoriassa?
Tattarisuolla syntynyt ja Jakomäessä yläasteen käynyt, tradenomiksi jossakin alueen ammattikorkeassa opiskellut ja opiskeluaikanaankin jo töitä tehnyt...

Käyttäjän santalainenalena kuva
Alena Santalainen

Tätä pitää nyt vähän tarkentaa. Olen inkerinsuomalainen ja syntynyt Sosnovyi Borissa, mutta vartuin Tattarisuolla. Sen jälkeen olen asunut mm. Kannelmäessä, Pukinmäessä ja Kalliossa.

Pohjan Akka

Hei Alena,

nimestäsi päättelin, että olet inkeriläistä juurta.

Tsemppiä Helsinkiin, jossa kepu on pahempi kirosana kuin persu - kuten huomaat.
Maalta tulleiden suomalaisten jälkeläiset ovat pahempia muiden maalta tulijoiden pilkkaajia kuin ketkään muut.
Ja kun tällainen ihminen pääsee rakentamaan poikkeusluvalla omakotitalon naapurikunnan puolelle ihan mihin tahtoo, niin kukaan muu ei saisi tulla naapuriin. Rakennuslupaa vastustetaan.

Pekka Heikkinen

Ai että inkerinsuomalainen? Hyvin menee kepulla kun ei lähempää nuorille kepulisteille löydy puheenjohtajaa. Ai niin, ehkä kansalaiset ovat jo alkaneet tajutakin sen missä mennään, sikäli kun katselee noita kepulien kannatuslukuja.

Politiikassa ei ole koskaan ollut mitään merkitystä sillä, millainen olet henkilönä, tai kuinka paljon itse asiassa välität niistä joiden asioita sanot ajavasi, vaan ainoa poliittiseen menestymiseen merkittävä tekijä on se, kuinka hyvin osaat puhua (soopaa) saadaksesi muut talutettavaksi naruun, jonka toista päätä ja suuntaa sinä ja valitsemasi puolue vetävät ja ohjaavat.

Matias Gerlich

"Ai että inkerinsuomalainen? Hyvin menee kepulla kun ei lähempää nuorille kepulisteille löydy puheenjohtajaa."

Edustaako tuo kommentti sitä kuuluisaa helsinkiläistä suvaitsevaisuutta ja avarakatseisuutta? Tuskin. Pikemminkin tuo viittaa urbaaniin hillybillyjunttiuteen ala Teekutsu-liike.

Riku Kiuttu

NO itsehän te monikluttuuria väkisin hankitte, vaikka kaikki kokemukset poikkeuksetta osoittavat, että änkkerien ja musulmaanien haaliminen aiheuttaa slummiutumisen ja ghetot ja varsinaisen laajenevan syöpäpesäkkeen jota on mitenkään mahdoton estää.

Pekka Heikkinen

No olihan helvetin oikein ja hyvin puhuttu!

Jouko Koskinen

Maalaisliittolaisten ei pidä mennä ylettömiin yleistyksiin. Sattumalta tunnen pitkältä ajalta erään Jakomäki - Myllikkää paremmassa maineessa olevan lähiön elämää. 10 vuotta sitten vielä hiljainen ja turvallinen. Ja keiden ansiosta - karvaisten, ylipainoisten harrikkajengiläisten !!

Todella rauhaarakastavia herrasmiehiä kotinurkillaan. Mitä touhusivat muualla mutta oman takapihansa pitivät siistinä. Sitten mamuperheen ainokainen alle kymmenemn ikäisestä alkoi keräämään mopojengiä ja siihen loppui rauha.

Ryöstelyä ja ilkivaltaa - täydellistä typeryyttä. Nyt jengi varastaa autoja, myy huumeita, voimassa oleva ajolupa on harvalla. Harrikkakundit muuttaneet Vantaalle omiin OK-taloihinsa.

Pekka Heikkinen

Jos Helsinkiin ei olisi koskaan haalittu yhtä ainoaa sossushoppailevaa neekeriä, jokaiselle stadilaiselle olisi tarjolla tarvitsemansa kämppä. Onko suoritettu monikulttuurisuudella 'rikastaminen' jonkun mielestä ollut oikein? Oma mielipiteeni on täysin selkeä ja yksinkertainen EI.

Heli Hämäläinen

Syntyperäisenä itähelsinkiläisenä voin todeta, että tuo alue ei koskaan ole ollut yhtenäinen. Itä-Helsinki ei koskaan ole ollut myöskään työpaikkaomavarainen. Palvelut Itä-Helsingissä on sijoitettu yleensä vasemmiston kaupunginosiin. Itä-Helsingillä on ollut kaupunkisuunnittelussa selkeästi miehitetyn maan asema.

Itä-Helsinki on merellinen asuinpaikka. Jos itään lasketaan myös kaakkoinen suurpiiri, se alkaa Korkeasaaresta ja Mustikkamaasta. Kun kävelet Isoisänniemellä voit aistia aitoa Berliinin henkeä; tuntuu kuin siinä välissä olisi suurempikin raja. Kulosaari lasketaan Itä-Helsinkiin. Sen palvelut on viety 2-3 kilometriä koilliseen, Herttoniemeen, kun suurin osa väestä suuntautuu asioinnissaan keskustaan. Rautatietientorille on vain 5,5 km, pyörälläkin. Helsinki on toiminut Kulosaaressa kuin miehityshallinto. Kunnalliset palvelut ovat kuin helvetistä.

Sitten Helsingillä on oma kaukoitänsä, Östersundom ja Ultuna. Kulosaaressa näitä kutsutaan Sipooksi. Matkaa Kaukoitään on enemmän kuin Rautatientorille.

Siis mikä on Itä-Helsinki? Eikö kaupunkia voisi kehittää niin, että raitiolinjoja viedään sinne missä on väkeä ilman keinotekoisia miehityshallinnon linjauksia esim. "Metron vaikutusalueesta". Tuollaiset päätökset ovat vahingollisia kaupungin monimuotoisuuden kehittymisen kannalta. Jokaisella kaupunginosalla on oma ilmeensä ja identiteettinsä, joka on syntyperäiselle helsinkiläiselle itsestään selvää. Eivätkä alueet ole sen huonompia. Sen sijaan alkoholin käyttö eroaa eri kulttuuripiireissä ja juuri se viina vie ja aiheuttaa sosiaalisia ongelmia.

Jouko Koskinen

Tsot - tsot. rva Hämäläinen - käykääpäs joskus Kulosaressa. Siellä on vimmaisimmat metronvastustajat - lähetystö- ja muuta porukkaa joka ei ota levottomuusriskiä edes R-kiskasta eikä lähiökuppilasta. Palveluskunta hakee ostokset pikkupakulla erikoisliikkeistä.

Ulkonäkö voi pettää (tarkoituksella) mutta hankippas vierailulupa niin näet.

Heli Hämäläinen

Ei metroa ole vastustettu. Metroaseman kunnostus kesti toista vuotta. Samoin ei palveluja vastusteta vaan yhdistelmää, jossa on paljon koulunuorisoa, jolle ei ole kerhoa ja toisaalta vieressä olevaa huume- ja päihdevieroitusasuntolaa. Ostarilla on koululaisille myös kaksi oikein hienoa keskiolutpaikkaa.

Lilli Markkanen

Mistähän ne stadilaiset tulivatkaan? Kun Kustaa Vaasa perusti Helsingin, täällä ei ollut silloin muuta kuin sotilaita. Ihmisiä pakkosiirrettiin mm. Ulvilasta, joten mistähän mahtaa herra Heikkisen sukujuuret aidosti olla.

Tätä samaa olen kysynyt monilta itseään stadilaiseksi kutsuvia, mutta kukaan ei toistaiseksi ole kertonut, mistä pitäjästä sukujuuret oikeasti ovat. Että herra Heikkinen on samanlainen muuttaja kuin kaikki muutkin; aikajanan eri kohdassa.

Mitä tulee inkerinsuomalaisiin, hekin ovat Ruotsi-Suomesta pakkosiirrettyjä. Stolbovan rauhan jälkeen Ruotsin kuningas pakkosiirrätti suomalaisia uusille vallatuille alueille. Mielipidettä ei kysytty ja herra Heikkinenkin olisi viety sinne kahleissa, jos olisi vastaanhangoitellut.

Olen asunut Helsingissä yli 40 vuotta ja olen ollut siihen tyytyväinen, missä sitten olenkin asunut ja eritoten nyt Kontulassa tai oikeammin Kivikossa.

Ja luulen myös, että olen maksanut tälle kaupungille veroja enemmän kuin olisi ollut tarpeen noille tähänkin blogiin kirjoittaville räkänokille. Kun muutaman vuoden kuluttua jään eläkkeelle, se tulemaan noin 4.000 €. Moni ei saa edes kuukaudessa niin paljon palkkaa:=)D

Mainittakoon vielä, että en ole koskaan valittanut mistään palveluista sen paremmin sairauden- kuin terveydenhoidon puolella. Jos joku kysyy minulta neuvoa; taloudellista, juridista jne. olen aina antanut ilman mitään palkkiota, jota varmasti nämä "stadilaiset" olisivat käsi ojossa ensin pyytämässä.

Pohjan Akka

Heikkiset lienevät Kainuun suunnalta - tuolta fundamentaalisen uskonnon ja poismuuton vuoksi Suomen väkivaltaisimmaksi kehkeytyneeltä seudulta.
Kainuulaisissa on kuitenkin ollut - ja on edelleen Helsingissäkin
- erinomaisen humaaneja ja sivistyneitäkin ihmisiä.

Pekka Heikkinen

Kyllä kyllä, Kainuustahan ne Heikkiset ovat lähtöisin, siellä kun sanotaan että helvetissäkin on puolet Heikkisiä mutta..

Jo kolmannen sukupolven stadilaisena katson olevani vähintäänkin saman verran syntyperäinen stadilainen kuin 40 vuotta meidän stadissa asuneet landepaukut.

Lilli Markkanen

Eikös Kekkonenkin ollut Kainuusta tai sieltä päin?

Käyttäjän santalainenalena kuva
Alena Santalainen

Kekkonen syntyi Pielavedellä.

Lilli Markkanen

Rauman, Ulvilan, Tammisaaren ja Porvoon porvareiden täytyi muuttaa asukkaiksi uuteen kaupunkiin, siis Helsinkiin. Näin Kustaa Vaasa käskytti.

Mielestäni näiden ihmisten jälkeläiset voivat kutsua itseään stadilaisiksi; muut ovat sen omineet ilman pätevää syytä. Kolmannen polven stadilainen, mitä tuo nyt on;=J

Minun isäni on syntynyt tsaarin aikaan vuonna 1894 Viipurissa; joka panee paremmaksi, antaa tulla. Äitinikin syntyi tsaarin aikaan Sortavalassa ja jaksoi elää 94-vuotiaaksi. Siinä on mietittävää statilaisille!

Pekka Heikkinen

Viipurissa panemaan paremmaksi? On kokeiltu ja hyväksi havaittu.

Tuomas Taivasaho

Jos huonoja kaupunginosia jostain löytyy, voisi H:gin kaupunki asiaa korjata kohdentamalla yrityksille vuokraamansa köyhille tarkoitetut ARA-asunnot juuri niille alueille. En kylläkään pidä tapaa moraalisesti kestävänä ja hyväksyttävänä, mutta niin nyt kuitenkin tapahtuu.

Jouko Koskinen

"Stadilaisuus" on jotain ihmeellistä vain sille viimeiselle peräkamarijuntille.
Ja muutamalle just äsken muuttaneelle. Maalaisjärki voisi kertoa muuttoa suunnittelevillekin että jossain hevon perseessä sitä vaan on yritettävä olla.

Koitettava nähdä myönteisiä puolia joihin voi lukea myös ns. maalaisten kateuden. lol!

Käyttäjän mikkolahti kuva
Mikko Lahti

"Meidän on kansakuntana ja kaupunkilaisina otettava tästä kiinni. Kysymys on kaikista meistä, läheisistämme ja siitä lähimmäisenrakkaudesta, toivosta ja sisusta, jonka voimalla tämä maa on rakennettu. Siitä uskosta tulevaan ja työstä paremman eteen, jolla tämä kansakunta on noussut kukoistukseensa."

Kuolema korjaa jokaisen ajallaan. Eikä syntikuoleman vallassa olevien vihan lasten ,ks.Raamatttu Ef:2:1... sydämiin synny tulevaisuutta ja toivoa kuolevan lihan vaan Jumalan synnyttämän elämän hengen avulla.

Tarvitaan siis että kuolleista herätetty Jeesus muuttaa kaunaisen stadilaisenkin sisäisen elämän ja antaa aidon elämän tarkoituksen.

Miksi niin paljon ahdistusta, miksi niin paljon lasten ja aikuisten kyyneleitä?

Siksi että elämän tarkoitusta vailla oleva hedonistinen sukupolvi haluaa ottaa ilon irti ajallisesta elämästä ennenkuin Herramme lähettämä Noutaja saapuu ja korjaa omansa paratiisin iloon tai tuonelan vaivaan,ks. Luuk. 16:19-31.

Valitettavasti täällä pohjantähden alla Herramme tahto tapahtuu liian harvoin ihmissuhdeasioissakin. Ihmisen oma mieltymys ja oman lihan tahto on kaikessa ykkönen.

Eikö särkyneitä sydämiä, murskattuja avioliittoja, aikuisten ja lasten itkua ole niin paljon sentähden että rauhaton liha etsii tyydytystä päivin ja öin? Sillä monen aatamin - miksei eevankin - pieni kapine viitan alla ulvoo tuskissaan uutta huumaa ennenkuin Noutaja saapuu.

Eikä polte kupeista näytä katoavan, vaikka talo ja tavara, maine ja terveys menisivät. Julkisuuden henkilöiden sekoilut ja erot ovat jopa häpeämättömien ylpeilyn aihe.

Tarjontaahan on joka lähtöön. Näköradio ja ns. viihdelinjat pullistuvat lihan kutsuista ja Saatanan kuiskauksista. Ettei vain yksinäisyys yllättäisi. Tai joku jäisi jostakin kokemuksesta paitsi ennen kuolemaa. Ja moniko onneaan etsivä huohottaja välittää lasten itkusta tai moraalinsa kadottaneen kansan tulevaisuudesta?

Eläköön siis keskustelu syntisistä ajatuksista ja synnin tunnustamisesta! Parisuhdeongelmathan myös sikiävät synnistä. Usein käy niin, että miehen ja naisen läheisyyttä ja luottamuksen ilmapiiriä myrkyttävät kielen synnit ja rakkaus alkaa kuolla.

Käärmeen, tuon vanhan Saatanan, myrkky turmelee Aatamin ja Eevan jälkeläisiä. Kuten Raamattu sanoo: ”…ei ole ketään ymmärtäväistä, ei ketään, joka etsii Jumalaa, kaikki ovat poikenneet pois, kaikki tyyni kelvottomiksi käyneet, ei ole ketään, joka tekee sitä mikä hyvää on, ei yhden yhtäkään. Heidän kurkkunsa on avoin hauta, kielellänsä he pettävät, kyykäärmeen myrkkyä on heidän huultensa alla; heidän suunsa on täynnä kirousta ja katkeruutta…” Room.3:11-14.

Tämä on siis Raamatun ihmiskuva luonnollisesta ihmisestä. Näistä vihan lapsista , miehistä ja naisista, jotka synnin takia ovat irrotettu Jumalan yhteydestä. Paraneeko siis parisuhteesi lukija, jos synnin turmelemassa ihmisasunnossa tapetoidaan makuukamaria vaikka perustus on rikkoutunut?

Siksi syntiset sielut tarvitsevat Herraa Jeesusta. Tarvitsevat nöyrtymistä. Tarvitsevat rukousta Jeesuksen kasvojen edessä:”Kiitos Herra Jeesus että annat syntini anteeksi ja eheytät suhteemme. Anna minulle terveitä sanoja käärmeen myrkyn sijaan. Ylistetty Herra, joka pelastat minut tuonelassa vaivattujen joukosta.”

Tästä alkaa uusi elämä. Sielunrauha, oman minän ja parisuhteen eheytyminen.

Mikko Lahti
saarnaaja
http://www.pp.kpnet.fi/mila

Pekka Heikkinen

Ai tuollaisiakin on vielä nykypäivänä olemassa. Herran haltuun vaan, äläkä unohda lukea muita satuja.

Matias Gerlich

Oikeastaan vasta Jussi Halla-aho ja professori Timo Vihavainen ovat uskaltaneet julkisesti nostamaan framille sen ikävän kysymyksen että millä perusteella suomalaiset poliitikot voivat väittää etteikö meillä tapahtuisi se sama kaupunkien sisällä tapahtuva eriarvoistuminen kuin mitä muualla on jo koettu vuosikymmeniä aiemmin. Tähän asti ikävä asia on yritetty vaieta laittamalla pää pensaaseen ja uskomalla vanhoja kliseitä muka Suomen pohjoismaisesta hyvinvointivaltiomallista joka ratkaisee kaikki ongelmat kuin itsestään.

Sanottakoon se nyt tässä suoraan, että ennenkuin ongelmien ratkaisuihin päästään todella käsiksi, on jotain ratkaisevaan talouspoliittisessa maailmassa tapahduttava. On kertakaikkisesti panta sulku sille talouspolitiikan ideologialla joka alkoi voittaa alaa ensin Britanniassa ja heti perään USA:ssa. Tarkoitan tällä nimenomaan ns. Chicagon koulukunnan (Milton Friedman ym) monetaristisen teorian mukanaan tuoneita malleja ja toimintametodeja. Yli 30 vuotta on harjoitettu politiikkaa jossa huolimatta n. 80%:lla kasvaneesta bkt-kakusta jokseenkin kaikkien OECD-maiden sosiaalinen turvaverkko on jo repeämässä tai valtaosaltaan jo revennyt.

Luulen että muutoksen on kuitenkin alettava nimenomaan USA:sta ja EU:sta. Suomen tapainen pikkumaa ei siihen pysty. Ei varsinkaan kun maamme johtavaksi puolueeksi on kohonnut Kokoomus, joka muita hanakammin ihannoi tätä kuuluisaa amerikkalaista "dynaamisuutta".

Miksi muuten SDP, Vasemmistoliitto ja KD ylipäätänsä haluavat istua hallituksissa jotka tosiasiassa ovat tosiasiassa täysin luonnottomia? Näiden puolueiden kannattajien valtaosan edut nimittäin eivät käy yksiin Kokoomuksen puoluejohdon ja sitä tukevien lobbareiden etujen kanssa.

Toimituksen poiminnat