Santalainen Alena

Lähtisitkö treffeille kehitysvammaisen kanssa?

Arvoisa lukija, 

 

Katselin eilen Yleisradion A2 Kehitysvammais-illan. Se herätti minussa sisäisen mölläkän, mitä ei ole ollut pitkään aikaan ja jätti miettimään asiaa. Siksi kysynkin sinulta: Lähtisitkö treffeille kehitysvammaisen kanssa?

 

Ensimmäisenä haluaisin huomauttaa, etten edes pidä termistä kehitysvammainen, vaikka kyseessä onkin lääketieteellinen käsite. Puhun mieluummin ihmisestä, jolla on erityistarpeita. 

 

Muutama vuosi sitten tällainen henkilö, joka oli valtavirrasta poikkeava, pyysikin minua treffeille. Olin hyvin ristiriitaisissa tunnelmissa. En nähnyt asiassa mitään pahaa, varsinkin kun kyseessä oli mielettömän upea ihminen, joka oli omalla tavallaan koskettanut sydäntäni. Toisaalta ymmärsin, ettei pitkällä aikavälillä hommasta tulisi mitään. Sanomatta on selvää, että olisi julmaa antaa toiselle turhia odotuksia, jotka eivät toteutuisi. 

 

Mietin kuitenkin pitkään, koska kieltäytyminenkin tuntui pahalta. Otin yhteyttä tuntemaani henkilöön, joka työskentelee hoitoalalla ja kysyin hänen näkemystään. Jos lähtisinkin treffeille, mitä pitäisi ottaa huomioon. 

 

Saamani vastaus oli järkytys.

 

Hän sanoi, että puhuisi “asiakkaan” kanssa ja selittäisi, ettei tuo ole mahdollista, koska minä olen “normaali”. Koskaan en ollut aikaisemmin ajatellut, että sana “normaali” tuntuisi minusta niin loukkaavalta. Sillä hetkellä tuntui kuinka koko yhteiskuntamme olisi lievästi kehitysvammainen, ja meillä jokaisella on omat erityistarpeemme.

 

Joten kysyn teiltä: Olisitko lähtenyt treffeille ihmisen kanssa, jolla on erityistarpeet?

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän aleksin kuva
Aleksi Tiensuu

Mä en ymmärrä, miks sä järkytyit vastauksesta, joka vastaa kuitenkin jotakuinkin aika suoraa sun omia ajatuksia, sanoiksi puettuna.

Valitettavasti meillä ei ole valtaa ihan hirveästi muokata tätä todellisuutta sillä, että isketään konsepteille uusia nimikkeitä. Kehitysvammaisuudesta voi seurata erityistarpeita, mutta erityistarpeet ei edellytä kehitysvammaisuutta.

Uskoisin, että tän yhteiskunnan kehitysvamman taustalla on se sama julma biologia, joka on runnellu ihmiseloa aina alkuajoista lähtien. Me voidaan sopia keskenämme asioita tiettyyn pisteeseen asti, kunnes me ei sitten enää voida. Esmes mielenvikaisuus on käsittääkseni sellanen piirre, jota on poikkeuksetta karsastettu kaikissa kulttuureissa, lieviä ilmentymiä suvaiten.

Kaikki kehitysvammaisetkaan ei olo samalla tapaa kehitysvammaisia, joten tohon kysymykseen on lopulta aika vaikee vastata yksiselitteisesti, mutta sillai yleistäen: En mä lähtis treffeille kehitysvammasen kanssa, mutta kaveruudelle en näkis estettä, jos meillä on yhteisiä kiinnostuksen kohteita. Saan itse toisinaan vähän samankaltaisia vastauksia kauniilta naisilta, eikä se johdu niiden asennevammassa, vaan ihan siitä, että me ollaan synnytty tänne biologisesti eriarvoiseen asemaan.

Jukka Mäkinen

Kukaan täysijärkinen mies ei uskalla nykyisessä feministisessä ilmapiirissä lähteä tuollaisille treffeille. Aivan liian suuri riski saada syyte seksuaalisesta häirinnästä tai hyväksikäytöstä.

Käyttäjän reidka kuva
Samuli Riesto

Missähän haavemaailmassa tämäkin blogin kirjoittaja elää?
Jos lähtisin kehitysvammaisen kanssa träffeille, niin poliisit olisivat perässä.
Vaikka pitäisin vain kädestä kiinni, niin syytteet tulisi hyväksikäytöstä.
Olen tehnyt töitä kehitysvammaisten hoitokodissa pääkaupunki seudulla, joten tiedän tasan tarkkaan mistä kirjoitan.
Kehitysvammaisilla ei ole sen kummenpia erityistarpeita kuin ei- kehitysvammaisilla ihmisillä.
Alena Santalainen: Tutustu Tanskaan, ja siihen kuinka siellä hoidetaan "erityistarpeita"! Seksuaaliterapeutit ovat siellä sitä varten, ja he hoitavat työnsä sanoisko alusta loppuun.

Toimituksen poiminnat