Santalainen Alena

Stadi sählää

Olen seurannut reipasti Forenomin toiminnasta tapahtuvaa uutisointia. Asiasta kirjallisen kysymyksen apulaiskaupunginjohtaja Laura Rädylle (kok) teki vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu Veronika Honkasalo. Kysymys löytyy täältä ja vastaus tuli hiljattain. Asia on hyvin mielenkiintoinen, varsinkin kun tsiigaa mitä Forenomin kanssa tehtävä bisnes kustantaa. Helsingin sosiaali- ja terveysvirasto tilitti vuonna 2012 peräti 3 941 716,49 euroa firmalle.

Forenom on henkilöstöpalveluyritys Baronan tytäryhtiö, joka on kasvanut viime vuosina tarjoamalla ylihinnoiteltuja asuntoja muun muassa pääkaupunkiseudulla. Hintaesimerkit kertovat enemmän kuin tuhat sanaa ja viisi kuvaa: Kalliossa yksiö (17m2) kustantaa €1032 kuukaudesssa, yksiö (22m2) Kampissa lähtee edullisesti €1286 kuukaudessa ja kaksion (57m2) saa Pasilasta pilkkahintaan €2166 kuukaudessa. Hyvin yksinkertaisella laskutoimituksella ymmärtää, että hintataso on lähes tuplasti korkeampi kuin todellinen markkinahinta.

Dorka ei ole joka pyytää, vaan joka maksaa. Se tyhmä tässä on Helsingin sosiaali- ja terveysvirasto, joka harrastaa bisneksiä Forenomin kanssa ahkerasti, jonka takia yhden perheen kriisimajoitukseen tilitetään jopa 2500 euroa kuukaudessa. Joku voisi kysyä, onko kaupunki tosissaan kilpailuttanut näitä ja onko vaihtoehtoja funtsittu kunnolla?

Olen kirjoittanut jo pitkään ongelmista Helsingin asuntomarkkinoilla. Niitä on turha toistaa, ja Helsingfors Unga Liberala Centerin ex-puheenjohtaja Tuomo Järvelä toi blogissaan pääsiäisen aluksi kysyntäpuolen ongelmaa esiin, joka on osa suurempaa ongelmavyyhtiä. Tästäkin saa syyttää Helsingin järjetöntä sosiaalipolitiikkaa, jossa vasen käsi ei ymmärrä oikean toimintaa.

Viime vuonna Helsingin kaupunki ei aloittanut yhtään hanketta helpottamaan vuokra-asuntojen pulaa, mutta olisiko kaupunki voinut edes pohtia Forenomin kanssa tehtävän yhteistyön sijaan oman järjestelmän kehittämistä? Esimerkiksi osuuskuntapohjalla?

Helsingin kaupunginvaltuuston pitäisi funtsia oikeasti haluaako se ratkaista ongelman, vai vain levitellä käsiään ja heitellä kaksin käsin rahaa tuuleen. Ongelma ei poistu toivomalla eikä selittelemällä. Toki ei ongelmia, jotka on viimeisen 20 vuoden aikana luotu, voida yhdessä yössä hävittää. Paljon voidaan kuitenkin tehdä, jos halua ja tahtoa on.

Ensimmäisenä voitaisiin funtsia onko kriisimajoituksen ulkoistaminen kustannustehokasta. Voisiko osuuskuntamallinen ratkaisu toimia tai vaikka kaupungin oma firma? Tai suoraan vuokraus. Jos ei muuta, järjestetään vuokrahuutokauppa ja annetaan palaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat