Santalainen Alena

"Omena" riita tai Pariksen tuomio

8.12 oli varsin mielenkiintoinen päivä Pietarin poliittisissa piireissä, nimittäin 22 toimijaa erotettiin Venäjän oppositio sosiaali-liberaali puolueesta Yabloko. Syyksi ilmoitettiin kyseisten henkilöiden osallistumista vuoden 2011 vaali petoksiin. Tarina on sen verran hämärä ja mielenkiintoinen, että minun oli aivan pakko pohtia sekä sen sisältöä, että homman liittyviä moraalisia käsityksiä.

Elikkäs faktoihin:
• Venäjällä pidettiin kuuluisimmat vaalit 4-5.12.2011. Vaalit olivat epärehelliset.
• Pietarin paikallisen edustuksen valinnoista on ollut paljon ristiriitaisia tietoja, myös valintojen oikeudenmukaisuudesta
• Kahta oman puolueen edustajaa (Galkina ja Notjaga) Yabloko syytti siitä, että he osallistuivat äänien väärennöksiin ja näin saivat myös paikat.
• Tasan vuosi myöhemmin Yabloko erotti 22 oma aktiivista toimijaa.

Faktat, jotka molemmat puolet myöntävät oikeaksi loppuivat tähän, sen jälkeen alkoivat oikein koomiset kertomukset. Yabloko väittää, että kyseiset henkilöt myös osallistuivat petokseen ja omalla toiminnalla auttoivat Olgan Galkinan ja Vecheslav Notjagin epärehellisessä edustuspaikkojen saamisessa. Erotetut taas kertovat syyksi puolueen sisäisen valtataistelun.
Oli miten, oli, en ruve pohtimaan kuka on oikeassa ja kuka on väärässä. Todellisuus on se, että ainoa osapuoli, joka hyötyy täydellisesti moisesta sotkusta, on Yhtenäinen Venäjä. Pietarin kenties vahvin oppositiopuolue on tällä teolla melkein tuhoon tuomittu ja vielä kunnallisvaalien alla. Parempaa aika olisi vaikeaa keksiä.
Mutta miksi asiaa pitäisi kiinnostaa suomalaisia, mikä tässä tarinassa on tärkeintä? Tärkein on moraalinen konteksti, kysymys: onko hyväksyttävää tinkiminen omista käsityksistä, jotta oma puolue pääsisi vaikuttamaan?
Se kysymys aika useasti soi myös suomalaisten poliitikkojen päässä. Myönnän, että useasti esitin sen myös itsellesi. Voinko tinkiä jostain, jotta lopputulos olisi parempi vai ei?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Jabloko Pietarin kenties vahvin oppositiopuolue? Meidän suomalaisten mielestä paras mahdollinen ja toivottava, mutta valtakunnallisesti sen kannatus on kai vain 3-4%:n luokkaa. Ikävä kyllä!

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Suomessa sellainen tinkiminen paljastuu paljon herkemmin. Venäjällä ehkä kannattaa, vaikka ei pitkän päälle sielläkään.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Alena,esityksesi bordelleista Suomeen oli todella edistyksellinen jokasuhteessa, kiitos siitä.

Toimituksen poiminnat