Santalainen Alena

Mitkä ovat todelliset syyt Venäjän lapsiperheen draamaan?

Muutama päivä sitten Venäjän lapsiasiamies Pavel Astahov ilmoitti haluavansa julistaa Suomen lapsiperheille vaaralliseksi maaksi, ellei maa suostu neuvotteluihin lasten aseman parantamisesta. Ilmoitus sai aikamoisen myrskyn Suomessa, monestakin eri syystä. Ensimmäiseksi suurella yleisöllä on ollut tuoreessa muistissa Eerikan traagisesti päättynyt elämä. Toisena on ollut yleisön raju jako kahteen leiriin, ne joiden mielestä Venäjän on katsottava peilin ja sen myötä pistettävä suu kiinni. Toisen leirin näkökulmasta suomalaiset viranomaiset tosiaan mielivaltaisesti kohtelevat maahanmuuttajataustaisia perheitä. Tässä kirjoituksessa en halua ottaa kantaa, vaan enemmän pohtia mitkä syyt ovat Astahovin ilmoituksen takana. Ja syyt ovat enemmän kuin painavat.

Ensimmäisenä on Venäjän väestörakenne on jopa pahemmassa tilassa kuin Suomen. Vuodesta 1990 lähtien venäjän väestö supistui 0,5 % joka vuosi, vastaa vuonna 2009 tahti hidastui hieman, mutta suuntaa on edelleen selkeästi alaspäin. Venäjällä syntyy vähemmän lapsia kuin Kiinassa ja maa edelleen johtaa aborttitilastoja. Väestökriisi on niin vakava, että Putinin hallitukseen yksi päätavoitteista on ollut hidasta väestön määrän laskua.

Mutta alhainen syntyvyys ja korkea kuolleisuus ei ole ainoa, mikä saa punakoneen yskimään. Nimittäin yhtä vakava ongelma on sekä maasta, että maahanmuutto. Maahanmuutto ei suoransanotusti miellytä Venäjän hallitusta. Nimittäin Venäjään muuttaa entiset Neuvostoliiton asukkaat, useimmiten köyhistä Lähi-idän maista. Heillä ei ole koulutusta, he muuttavat maahaan laittomasti ja useimmiten tekevät työtä pimeästi. Jotta ymmärtäisi ongelman suuruutta ja vakavuutta voi yksinkertaisesti pistää Suomen maahanmuutto haasteet ja keskustelun potenssin 6. Ei tämä kovin hauskaa ole, mutta siihen Venäjän ongelmat eivät lopu, jäljellä on myös maastamuutto.

Maastamuutto on ollut Venäjän hallituksen suuri päänvaiva jo muutaman vuoden ajan, nimittäin vuodesta 2003-2008 Venäjältä muutti pois 440 000 ihmistä. Myöhempiä tilastoja on hyvin vaikea löytää, edes venäjän kielellä. Pahinta tässä on se, että Venäjältä lähtevät nuoret ja keski-ikäiset korkeasti koulutetut henkilöt: lakimiehet, yrittäjät, opettajat, niin sanotusti parempi keskiluokka. Pahinta ei ole se, että kyseessä on selkeä aivovuoto, mutta se, että lähtijät kyllä hankkivat lapsia, mutta Venäjän ulkopuolella. Maastamuutosta tilastoja johtavat Kanada, Australia, Yhdysvallat ja Saksa. Suomen osuus vuoden 2012 tilastossa on vain 2 %. Mistä väkisinkin tulee kysymys, miksi Pavel Astahov niin ylireagoi Suomeen tilanteen?

Kuitenkin muutama fakta, jotka pistävät miettimään kokonaiskuvaa. Venäjällä viime vuosina on tehty lähes mahdottomaksi adoptio maan ulkopuolelle. Sen taustalla ovat suuret riidat Yhdysvaltojen viranomaisiin( HUOM. Yhdysvallat olivat maa jonne adoptoitiin eniten lapsia Venäjältä) ja muutama lapsi väkivallan uhrina. Ero on siinä, että tilastojen mukaan Suomeen muutetaan kokonaisina perheenä, kun taas moniin maihin yksittäishenkilönä. Myös avioliitot suomalaisien kanssa ei ole harvinaisia. Venäjän valtio myös yhtäkkiä päätti kovasti panostaa Suomessa asuviin venäjätaustaisiin nuoriin, käynnissä on monen miljoonan arvoinen hanke, jonka tarkoituksella on tutustua Suomessa asuvat venäjällisnuoret Venäjän kulttuuriin. Ja kenties saada heitä harkitsemaan muuttoa takaisin Venäjälle.

Jos miettiä tätä hanketta, niin mahdollisuus tehdä yhteistyötä suomalaisien kanssa on suorastaan kultakaivos Venäjän viranomaiselle. Näin he pääsevät käsiksi paljon yksityiskohtaisiin tietoihin Suomessa asuviin venäjätaustaisiin. Kaikki tämä asettaa Pavel Astahovin vaatimukset aivan toisenlaisen valoon ja antavat syyn uskoa, että Suomen ja Venäjän välinen lapsidraama ei vielä ole ohi.

 

Lähteet:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Ven%C3%A4j%C3%A4n_v%C3%A4est%C3%B6

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_sovereign_states_and_dependent_terr...

http://www.znatnado.ru/-kolonki_page_1198

http://www.hs.fi/kotimaa/Ven%C3%A4j%C3%A4n+lapsiasiamies+Suomi+voidaan+j...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Jussi Nättinen

Venäjän väkiluku on kasvanut vuodesta 2009 lähtien ja kasvaa edelleen tänä vuonna. Eli kirjoituksessasi on virhe. Venäjän väkiluku kasvaa, ei laske.

Käyttäjän santalainenalena kuva
Alena Santalainen

"Ensimmäisenä on Venäjän väestörakenne on jopa pahemmassa tilassa kuin Suomen. Vuodesta 1990 lähtien venäjän väestö supistui 0,5 % joka vuosi, vastaa vuonna 2009 tahti hidastui hieman, mutta suuntaa on edelleen selkeästi alaspäin."

Jos luet vielä kerran ajatuksella, niin ymmärät, että tarkoitin väestörakenne ja sen tila ja sen suuntaa ei ole kovin hyvää.

Jussi Nättinen

Luin kyllä kirjoituksesti aivan oikein. Kirjoitit näin:

"Vuodesta 1990 lähtien venäjän väestö supistui 0,5 % joka vuosi, vastaa vuonna 2009 tahti hidastui hieman, mutta suuntaa on edelleen selkeästi alaspäin."

Tämä on selvästi virheellinen väite, koska Venäjän väkiluku kääntyi vuonna 2009 kasvuun. Sinä väitit, että "laskun tahti hidastui" ja että "suunta on edelleen selkeästi alaspäin".

Ei näin. Venäjän väkiluku kasvoi viime vuonna yli 100,000 ihmisellä ja tänä vuonna kasvua tulee vielä enemmän.

Olehan tarkempi kun esität virheellisiä väittämiä faktoina.

Jussi Nättinen

Viimeisimmän datan perusteella välillä tammikuu-elokuu 2012 Venäjällä syntyi 1,253,000 vauvaa ja 1,274,200 ihmistä kuoli . Vuonna 2011 vastaavalla aikavälillä syntyi 1,171,000 vauvaa ja 1,299,800 ihmistä kuoli.

http://www.gks.ru/free_doc/2012/demo/edn08-12.htm

Syntyvyys on jatkanut kasvua ja kuolleisuus on edelleen vähentynyt. Viime vuonna välillä tammikuu-elokuu kuoli 128,800 ihmistä enemmän kuin syntyi, mutta tänä vuonna kuolleisuuden ja syntyvyyden erotus samalla aikavälillä oli enää 21,200.

Kun otetaan huomioon että viime vuonna välillä syyskuu-joulukuu syntyvyyden ja kuolleisuuden välinen erotus oli nolla, tarkoittaa tämä sitä että edes pieni parannus tänä vuonna vastaavalla aikavälillä johtaisi luonnolliseen väestönkasvuun vuonna 2012, eli sitä että tänä vuonna Venäjällä syntyy enemmän ihmisiä kuin kuolee.

Venäjän väkiluku kääntyi kasvuun jo vuonna 2009, mutta väkiluvun kasvu on ollut maahanmuuttovetoista. Luonnollinen väestönkasvu on ollut Venäjällä miinusmerkkistä vuodesta 1992 lähtien eli heti Neuvostoliiton lakkaamisen jälkeen.

Huikea 7% kasvu syntyvyydessä tänä vuonna verrattuna viime vuoteen implikoi sitä, että TRF (Total Fertility Rate = hedelmällisyysluku) nousee Venäjällä tänä vuonna jonnekin 1,75 tietämille eli suurinpiirtein pohjoismaiselle tasolle ja huomattavasti EU:n keskiarvon yläpuolella, joka on 1,5.

2% lasku kuolleisuudessa puolestaan merkitsee sitä, että keskimääräinen elinaika Venäjällä nousee vuonna 2012 noin 71 vuoteen .

Venäjästä on vihdoin tulossa eurooppalaisessa kontekstissa väestökehityksen suhteen ns. normaali valtio.

Markku Laaksonen

K Hhofer näkee suurta vaivaa todistellessaan minusta plussaksi.

Sillä ei ole merkitystä asian, lastesuojelun, kanssa eli Suomessa vallitsee Suomen lait lastensuojelussa ja muissa asioissa. Venäjällä Venäjän.

Maassa jossa on X sataatuhatta lastenkodeissa, kadulla elävää lasta ei muutama huostaanotto liene polttava kysymys, ainakaan enempää kuin oma kotimaan karsea tilanne. Puhumattakaan muista sosiaaliturvan puutteista, jotka jättävät venäläisen ihmisen vaikeuksiensa kanssa onnensa nojaan.

Kohu palvelee muita tarkoituksia, kotimaista propagandaa, hegemoniaa, menetetyn imperiumin kaipuuta jne.

Jussi Nättinen

"K Hhofer näkee suurta vaivaa todistellessaan minusta plussaksi."

Väität että todistan miinusta plussaksi. Voisitko perustella miten todistelen miinusta plussaksi? Mikä esittämissäni asioissa ei pidä paikkaansa?

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari

Totta puhut, Markku.
Olen ollut Venäjän kanssa tekemisissä noin 40 vuotta ja minusta näyttää nyt siltä, että Suomessa ei tajuta sitä, että tämä on Venäjän sisäpolitiikkaa.
Astahov myötäilee Putinia päästäkseen valtaan, reppana.

Johtajat kun ovat siellä ikoneita.
Tandem-johto Medvedjevin ja Putinin välillä ei oikein toimi.
Putinin valtaantulo Jeltsinin jälkeen oli vain sattuma.
Hänellä ei ole mitään älyllisiä edellytyksiä hallita suurta valtakuntaa tai kansakuntaa.
”Neuvostoliiton romahtaminen oli maailmanhistorian suurin katastrofi” lausuu tämä entinen KGB:n upseeri, jolla ei ole mitään koulutusta.
Saksassa toimi agenttina, osaa puhua vähän saksaa.

Eihän siinä mitään. Ronald Reagan, kakkosluokan näyttelijä johti Yhdysvaltoja jonkin aikaa.
Osasi tehdä pilaa itsestään. Putin on tosikko. Täysin kyvytön keskustelemaan yhtään mistään muusta kuin itsestään ja suurvallasta.
Tsarevitš, Tsaarin poika.

Jussi Nättinen

"Maastamuutto on ollut Venäjän hallituksen suuri päänvaiva jo muutaman vuoden ajan, nimittäin vuodesta 2003-2008 Venäjältä muutti pois 440 000 ihmistä. Myöhempiä tilastoja on hyvin vaikea löytää, edes venäjän kielellä."

Tämäkään ei oikein pidä paikkaansa.

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Russian_internat...

Käyrä osoittaa, että maastamuutto on Venäjällä jokseenkin tyrehtynyt 2000-luvun alkuun ja 1990-luvun loppuun verrattuna. Vielä vuonna 1999 Venäjältä muutti pois yli 200,000 ihmistä, kun vuonna 2010 poismuuttajia oli enää 30,000.

Käyttäjän santalainenalena kuva
Alena Santalainen

Jussi, kyseessä on ilmeisesti lähteet jotka perustuvat sisäministeriön lukuihin? Eli ovatko kyseessä 30 000 henkilöä, jotka virallisesti venäjän kansallaisena asuvat ulkomaalla? Koska nimittäin esim. Suomessa rekiströinti maksaa noin 500 euroa ja jotenkin khöm en uskoo, että ihmiset maksaisivat ne rahat.
Vai onko kyseessä 30 000 henkilöä, jotka muutivat asumaan ulkomaalle? Eli ottivat itsensä pois Venäjän maistraatti tyypisestä järjestelmästä? Nimittäin monet vuokravat asuntoja ja lähtevät ulkomaalle, kirjat ovat edelleen Venäjällä.

Tapio Vehmaskoski

Jokin poliitttnen syy tähän lapsikuohuntaan on, mutta mikä tarkennettuna? Astahov tietää sen, mutta ei taida palata asiaan US-blogistina?

Suomi sinällään on mielenkiintoinen Venäjälle. Hyvä testauspaikka erilaisille asioille.

Jäämme odottamaan seuraavaa tikunnokkaan nostettavaa asiaa?

Kaisa Jalis

Aikonaan rekkakuski, jonka kyydissä liftasin, kertoi, kuinka Venäjän kylät on läpialkoholisoituneita. Valtio jakaa viinaa ja leipää sosiaaliturvan sijaan.

Jossain kylässä makasi ihminen kuolleena tiellä. Kukaan ei reagoinut. Muutaman tunnin kuluttua rekkakuski oli huomannut, että ruumiilta oli varastettu vaatteet ja tavarat, mutta se makasi yhä paikoillaan.

Johan Lom

Jos kyseessä on sama rekkakuski, jonka elämän neuvoja olet aiemminkin siteerannut, niin täytyy todeta, että hän on tehnyt sinuun lähtemättömän vaikutuksen. (Tai sitten tapanasi on ollut liftailla useinkin rekkakuskien matkaan.)

Kai Haavisto

Minusta liioitellaan noita huostaanottoja. Eiköhän siellä ole muutakin tapahtunut kuin pelkkä läpsäys ahteriin. Suomessa vallitsee tasa-arvo näissä asioissa. Kulttuuri on erilainen, venäjällä saa lyödä lasta ja vaimoa vapaasti.
Venäläiset naiset ovat kauniita, joten tervetuloa suomeen

Käyttäjän PekkaAImmonen kuva
Pekka A. Immonen

Suomessa on 8000 huostaanotettua lasta ja Ashtanovin mukaan joka vuosi lapsia joutuu sosiaaliviranomaisten haltuun toistakymmentä tuhatta. Nämä luvut ovat pöyristyttäviä.
Vastaukseksi Ashatoniville voi sanoa, että ihan tialstollisesti mahtuu muutama venäläinenkin haaviin. En tiedä mitä ajatella - joko meillä perheet ovat täysin hunningolla tai viranomaiset toimivat kuin entisessä DDR:ssä - yksityisyyttä ei kunnioiteta.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Lasten huostaanotto on pelkkä veruke. Venäjä on virallisesti ilmoittanut "suojelevansa" kaikin keinoin missä tahansa maapallolla asuvia venäläisiä. Siis suuri Venäjä levittäytyy venäläisten mukana minne tahansa.

Suomi on ainoa Venäjän länsinaapureista , joka ei ole Naton jäsen. Valkovenäjä ja Ukraina sekä Moldovia eivät kuulu joukkoon. Suomi on myös kuulunut äiti Venäjään yli sadan vuoden ajan. Suomalaiset tulevat olemaan ylenpalttisen kiitollisia, kun heidät liitetään jälleen Venäjään.

Koko jupakassa on kyse painostuksesta, jonka Venäjä tällä tavoin kohdentaa Suomeen. Muistaako kukaan Säätytalon portaita, joilla seisoivat Putin ja Vanhanen. Putin läksytti mennen tullen Suomea ns eläkeläismummon tapauksesta ja Vanhanen oli kuin pikkupoika rehtorin puhuttelussa. Näin pientä Suomea viedään me kun olemme Venäjän taskussa.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Olisikohan tässä pohjimmiltaan kyseessä Venäjän yritys vaikuttaa Suomen tiukkaan EU -sidonnaisuuteen ? Kyseisellä lapsien huostaanottoon liittyvällä ongelman nostolla Venäjä pyrkii näköjään luomaan uutta vaikutuskanavamallia suoraan Suomeen, ohi Euroopan Unionin, johon Suomi kuuluu.

Tämä lienee ymmärrettävää Venäjän kannalta. Venäjähän entiseen Neuvostoliittoon verrattuna on menettänyt käytännössä kaikkialta ympäriltään ns. sotilaallisesti suojaavat puskurivyöhykkeet. Tästä Venäjän huolesta konkreettinen esimerkki oli kenraali Makarovin kannanotot, jossa hän suoraan toi esiin koko Suomen ja jopa osan Ruotsin alueen merkityksestä Venäjän ilma-/ohjustorjunnalle.
Jotta Venäjällä olisi edes jonkinlainen vaikutusvalta ympäröiviin valtioihinsa, joista monet kuuluvat tai pyrkivät Natoon, tarvitsee se voimaakkaan vaikutuskanavan ao. valtioihin.

Näkisin, että paitsi , niin kuin Alena Santalainen on esittänyt blogissaan, Venäjän väestön kehitykseen ja sieltä maastamuuttavien ongelmakenttään liittyvät tekijät, niin myös sotilaspoliittiset tekijät ovat ko. Venäjän suunnasta nostetun ongelman taustalla. Mikä rooli siinä on aidosti kyseisen Venäjältä Suomeen muuttaneen yksittäisen perheen merkitys ja huolenpito heistä ?

Suomessa on ao. asioista tiukka ja selkeä lainsäädäntö joka perustuu kanasainvälisiin sopimuksiin ja joka koskee kaikkia Suomen kansalaisia sekä Suomessa asuvia. Suomessa sovelletaan vain suomalaista lainsäädäntöä. Suomalaista lainsäädäntöä ei voida Suomesssa ohittaa "hihasta vedetyillä" poliittisisesti kulloinkin sopivilla toimintatapamalleille. Tämä lienee jo historiastakin varmasti selkeää kaikille mm. Suomessa toimiville suurlähettiläille ja heidän alaisilleen.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Positiivisena asiana voidaan pitää, että Venäjän väestö on keskimäärin nuorempi kuin EU:ssa.
Heille ei tule olemaan hoitajapula samalla tavalla kuin EU:ssa.
Votka pitää väestörakenne nuorena.

Ville Anttila

Kirjoitit Alena näin:

"Venäjän valtio myös yhtäkkiä päätti kovasti panostaa Suomessa asuviin venäjätaustaisiin nuoriin, käynnissä on monen miljoonan arvoinen hanke, jonka tarkoituksella on tutustua Suomessa asuvat venäjällisnuoret Venäjän kulttuuriin. Ja kenties saada heitä harkitsemaan muuttoa takaisin Venäjälle."

Olisitko voinut hieman tarkentaa mistä hankkeesta on kysymys? Löytyykö dokumentteja, verkkosivuja tai muuta vastaavaa?

Toimituksen poiminnat